Wet DBA kraakt en piept in al zijn voegen.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties die de vroegere VAR-verklaringen voor ZZP’ers heeft vervangen door zogenaamde modelovereenkomsten kraakt en piept in al zijn voegen.

In plaats van deregulering leidt de wet alleen maar tot meer bureaucratische rompslomp. Vooral bij grotere opdrachtgevers in het hogere ZZP-segment is sprake van ernstige vraaguitval en worden ZZP’ers teruggedrongen naar tijdelijke dienstverbanden en/of payrolling. Staatssecretaris Wiebes staat onder grote druk en heeft toegezegd nog voor het eind van het jaar met oplossingen te komen voor de knelpunten. Zelfs de FNV is nu klaar met dit doodgeboren kindje.

In feite is sprake van een mislukking en is het aan een nieuw Kabinet om in 2017 een echte oplossing te vinden voor de ZZP-problematiek. Van belang daarbij is dat de politiek beseft dat flexibilisering van de arbeidsmarkt een gegeven is en oplossingen die daartegen in gaan roeien bij voorbaat op niets zullen gaan gaan uitlopen!

Update 19 november 2016: Financien heeft besloten de gehele wet DBA tot 1 januari 2018 uit te stellen qua implementatie/ controle. Wij schatten in dat dit uitstel afstel gaat betekenen en een nieuw Kabinet in 2017 aan zet is.

Ga terug naar het Nieuws & Tips overzicht