Enorme progressie-effecten in de IB.

Uit fiscale berekeningen blijkt dat de progressie-effecten in de IB veel groter zijn dan verondersteld. Dit betekent dat vanaf een zeker inkomensniveau een steeds hoger tarief moet worden betaald, oplopend tot dik boven de 50%.

Dit heeft te maken met niet alleen het progressieve IB-tarief, maar ook met de afbouw van allerlei heffingskortingen vanaf een zeker inkomensniveau. De afbouw van toeslagen bij een hoger inkomen doet dan ook nog een duit in het zakje, evenals het feit dat de meeste aftrekposten niet meer aftrekbaar zijn tegen toptarief.

En dit alles doet zich niet voor bij de echte topinkomens, maar gewoon al bij de middeninkomens, grofweg bruto 40 tot 80 k per jaar.

De inkomenseffecten zijn dusdanig ernstig, dat dit zonder twijfel leidt tot verminderde arbeidsinzet bij het publiek.

En in plaats dat de wetgever hiertegen optreedt, worden er alleen maar meer slingers in de fiscale kerstboom gehangen en gaan die heffingskortingen weer omhoog.

En zo zitten we nu met een IB- en toeslagenstelsel dat de facto materieel failliet is: aan de onderkant wordt veel te weinig belasting betaald en vanaf het midden veel te veel. En zelfs fiscalisten slagen er niet meer in om zonder software-ondersteuning uit te rekenen hoeveel een gemiddelde belastingplichtige met wat aftrekposten aan IB verschuldigd is…)

Lees verder

Ga terug naar het Nieuws & Tips overzicht